O TGB

TGB Motor je jedan od vodećih svjetskih proizvođača ATV-a, skutera, motora i varijatora. Proizvodi robne marke TGB stekli su izvrstan ugled zahvaljujući robusnoj konstrukciji i renomiranoj kvaliteti. TGB ATV-i česti su osvajači titule ATV godine, a u Francuskoj je, na primjer, TGB najprodavaniji ATV brend ikada. Osim toga, TGB također blisko surađuje s nizom vodećih svjetskih proizvođača skutera i ATV-a, za koje proizvodi varijatore i druge dijelove.

Povijest TGB-a

1965.
1965. CF Chang osniva Taiwan Vespa Company Ltd. za proizvodnju licenciranih Vespa skutera za tajvansko tržište. Nova tvrtka također proizvodi dijelove i komponente za najvećeg talijanskog proizvođača skutera Piaggio.

1978.
Osnovan je TGB (Taiwan Golden Bee Co. Ltd.) koji postaje nasljednik Taiwan Vespa Company. Nova tvrtka preuzima sav postojeći Piaggia proizvodni program, uključujući proizvodnju dijelova i komponenti za matičnu tvrtku. Istodobno, tvrtka TGB započinje razvoj i proizvodnju skutera vlastitog dizajna. TGB skuteri su od početka usmjereni na višu kvalitetu; namijenjene su isključivo izvozu, posebice za Europu, ali se ubrzano šire u svijetu.

1980
TGB nastavlja i dalje proširuje proizvodnju skutera vlastitog dizajna, kao i proizvodnju rezervnih dijelova za Piaggio Grupu, za koju ekskluzivno proizvodi elektropokretače, okvire, ovjes, plastične dijelove i mnoge druge komponente. Godine 1980. TGB je odlučio još više proširiti svoje djelovanje. Budući da su u to vrijeme svi skuteri montirani u Tajvanu - jednom od najvećih proizvođača skutera na svijetu - bili uvezeni iz Japana, TGB je započeo proizvodnju, a kasnije i razvoj vlastitih varijatorskih mjenjača. Danas je TGB jedan od najvećih proizvođača varijatora na svijetu.

1990
TGB proizvodi varijatore za većinu tajvanskih proizvođača i postupno postaje dobavljač automatskih mjenjača za mnoge od vodećih svjetskih proizvođača skutera, terenskih vozila i motornih sanki. TGB varijatori pouzdano rade u skuterima, ATV-ima i motociklima vodećih svjetskih proizvođača kao što su Polaris, Aprilia, Piaggio, BMW, Vespa, Rotax, Peugeot, Motori Minarelli, Motori Morini, SYM i drugi. U vlastitom pogonu motora TGB proizvodi vlastite dvotaktne i četverotaktne motore obujma od 50 do 550 cm 3 . Centar za istraživanje i razvoj TGB zapošljava više od 50 programera.

1995
Certifikati ISO 9001 i QS 9000 otvaraju TGB-u vrata za daljnje širenje prodajnih kanala. Zahvaljujući povoljnoj cijeni, kvaliteti proizvodnje, modernom dizajnu i renomiranoj pouzdanosti TGB skutera i ATV-a, brend je vrlo dobro pozicioniran na europskom tržištu. Visoka pouzdanost i pristupačnost TGB proizvoda utrli su put uspjehu brenda, koji traje do danas.

2003
Već 25 godina TGB razvija i proizvodi automatske mjenjače i druge komponente za najveće svjetske i tajvanske proizvođače skutera i ATV-a.

2004.
2004. godine donesena je strateška odluka: tvrtka počinje razvijati vlastiti komunalni ATV namijenjen europskim i svjetskim tržištima. Na tržište dolazi legendarni TGB Blade 400, koji brzo postaje jedan od najpopularnijih ATV-a u Europi, jer je TGB uspio spojiti visoku kvalitetu, promišljen dizajn i razumnu cijenu.

2006.
Na skuteru TGB RS303 50, kaskader i australski freestyle motokros prvak Matt Shubring uspješno je skočio prvi na svijetu skuter backflip (somersault unatrag).

2007.
Godine 2007. TGB BLADE 400 osvaja francuski naslov "Quad Bike of the Year", koji mu je dodijelio francuski ATV magazin Quad Magazine.
ASP Group sro postaje službeni uvoznik TGB ATV-a i skutera za Češku i Slovačku

2009.
Nova atraktivna ponuda ATV modela s modernim motorima dolazi na tržište. TGB BLADE 550 postaje najprodavaniji ATV u Francuskoj i Njemačkoj.

2010.
TGB Blade 550 iRS ATV dobiva nagradu "ATV godine 2010" i ujedno titulu "Utility ATV of the Year 2010" u Češkoj.

2011
TGB Blade 550 postaje najprodavaniji ATV u Češkoj.

2013
TGB ATV-i dobivaju elektronsko ubrizgavanje goriva. Zahvaljujući modernim tehnologijama, TGB ATV-i su još jednostavniji za korištenje, lakši za rukovanje, imaju manju potrošnju goriva i veće performanse.
TGB Blade 550 pobjeđuje u anketi "Quad of the Year 2013" u Njemačkoj kao najbolji quad od 300-550 ccm u Njemačkoj.
ASP Group postaje službeni uvoznik TGB ATV-a i skutera za Poljsku (ASP Group PL Sp. Z oo) i Rumunjsku (ASP Group EAST SRL)

2014
Firma TGB vyvíjí vlastní elektrický posilovač řízení a začíná jej montovat do široké řady svých modelů. Posilovač řízení EPS přispívá k podstatně lepší ovladatelnosti, bezpečnější jízdě a snadnějšímu ovládání čtyřkolek TGB. Zároveň firma TGB znovu prokázala, že vysoká kvalita a vyspělé technologie nemusí stát hromadu peněz. Nové modely vybavené posilovačem řízení dále posílily pozici značky TGB na trhu a přilákaly nové zákazníky v celé Evropě.


2015
Přichází TGB 1000, vlajková loď značky TGB, čtyřkolka s vůbec největším motorem taiwanské provenience. Špičkový TGB 1000 opět posunul měřítka výkonnosti a ovladatelnosti čtyřkolek TGB.
Společnost ASP Group se stává oficiálním dovozcem čtyřkolek a skútrů TGB pro Slovinsko a Chorvatsko (ASP Group d.o.o.).

2018
Mahindra, svjetski poznati proizvođač traktora, malih traktora i poljoprivrednih strojeva, koristi TGB dvocilindrični motor od 83 konjske snage. 

2019
TGB Blade 1000i LT EPS EVO osvaja Quad Bike 2019. Novo u ponudi TGB Blade 600 LTX i Blade 1000 LTX s novim dizajnom i full-LED rasvjetom.

2020.
Na tržište dolazi potpuno novi TGB Target 600 EPS sportski ATV s 4x4 pogonom i električnim servo upravljačem.

_____________________________

Danas TGB proizvodi terenska vozila, motore s unutarnjim izgaranjem i varijatore koje izvozi diljem svijeta. Osnovna tržišta su SAD i Europa, posebice Francuska i Njemačka.